2009/08/06

Medan Trip: The Storyteller, Rojak And Danau Toba


Pusing-pusing Kota Medan dengan betor memang boleh menyumbang kepada sakit tekak jika kekurangan air. Kalu pusing-pusing dengan betor pastikan sebotol air mineral menjadi teman setia anda. Setelah puas pusing-pusing Kota Medan. Perut kami sudah lapar mahu menjamah selera makanan tempatan. Lalu Pak Supir mencadangkan warung rojak yang sedap lagi lazat.

Sesiapa yang memetingkan kebersihan, jangan merakam dahulu cara-cara atau kaedah membuat rojak. Sila menjamah dahulu rojak tersebut. Setelah kami selesai makan. Kami merakam cara-cara membuatnya sebagai tanda kenangan. Cara membuatnya memang unik mengunakan batu giling yang besar, mengunakan pisang muda sebagai ramuan rahsia dan menambah semua ramuan rojak yang biasa. Memang mengkagumkan.

Untuk kami tidak terlalu bhusan melihat rojak tersebut. Maka penjual rojak menceritakan mengenai Lagenda Danau Toba memandangkan kami ke sana besok.

Tersebutlah Al-Kisah......

Ada seorang pemuda berkhawin dengan seeokor ikan, maka ikan itu menjadi manusia. Akan tetapi pemuda itu dilarang menyebut perkataan ikan. Maka perkhawinan mereka dikurniakan seorang anak dan dinamakan Toba. Malangnya Toba sangat degil, kerana kedegilannya Ayahnya telah mengatakan bahawa anaknya adalah anak ikan. Mengadulah Si Toba kepada maknya. Maknya terlalu marah dan melarikan diri ke atas gunung dan hujan lebat turun sehingga terbentuknya tasik.

Sekian

p/s: berborak dan mendengar landenga tempatan.

8 ulasan:

en_me berkata...

emak toba merajuk ghupernyerrr.. aiyooo

en_me berkata...

abang yazid itteww, anda telah di TAG oleh me.. sila layannns

Hint PerihaL berkata...

Jid..wlpn ko bawak blk kek lapis sbg buah tgnn..aku tetap x kira itu sbg ole2..T_T nnt aku byk duit,,aku kawen..aku akan ikut jejak langkah ko..tp aku nk sorok bini aku..takut cat berkenan.. ;)

Bunda nya Zara berkata...

kau ke medan ke...la...takde gambar ke medan? honeymoon? best nyeee

Cikgoo Jasz berkata...

Rojak dia mcm rojak buah kat tempat kita ka?

Yazid Husain berkata...

to en me
begitulah kisahnya, aq telah menjawab

to hint
tidak boleh kira ole-ole eh. ha ha ha. risau betul dengan jelingan cat.

to bundanya zara
ada semuanya dalam album medan di FB. hehehe. post sebelum ini sudah letak gambar-gambar dari sana.

to cikgu jasz
lain sedikit. kena rasa

Tanpa Nama berkata...

aku paling jeles ngan si penghikayat.. diaorang ni auta lebih.. sampai semua keturunan ambik serius ngan auta diaorang(si penghikayat).. tugas utama.. membuat cerita diluar kemampuan fikiran cerita-cerita masyarakat kebanyakan pada masa usia penghikayat...

Yazid Husain berkata...

betul mereka sungguh berpengaruh

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails