2010/07/29

Are Vitcim of Plagiarism?

Masih di Universiti Putra Malaysia.

Cat pernah tanya Aq bagaimana hendak menghalang foto dan text daripada di salin oleh orang lain.

Maka besoknya Aq terus mencari Java/HTML script yang sesuai. Aq hanya dapat menghilangkan function right click di Bebelan Anak Tukang Jahit. Memanglah Aq tidak menyukai engkau orang amik foto daripada D40X di ambil sewanangnya. Setakat ini Aq sudah hilangkan function cursor pada foto Aq, meletakan watermark didalam foto dan mengecilkan foto aq sehingga 1024 pikels. Aq juga telah mendaptkan pendapat daripada pakar. Jika gamabr kurang daripada 1024 pikels dan ada watermarksuakr untuk mereka publish. Jika engkau orang terjumpa foto kamu di dalam sawang dan blog mereka. Engkau orang boleh mengarahkan webmaster atau pengandali laman sawang / blogger untuk membuang gambar tersebut. Jika engkau orang ada copyright untuk foto tersebut. Selain itu boleh ketik Google Support Forum.

Sebenarnya jangan engkau orang risau, peratusan ini adalah sedikit kerana kebanyakan adalah untuk tujuan mendapatkan maklumat bukanya untuk mencuri dan menyalin hasil kerja tersebut. Ini adalah sangat tidak professional dalam industri. He he he.

So engkau orang salin Java/HTML script bagi mematikan function right click di blog engkau orang. Sila ketik bagi medapatkan kod Java/HTML di Angelfire dan Dymanicdrive. Salin kod tersebut dan tampal pada template blogger engkau orang di Page Element kemudian ketik Gadget kemudian ketik Java/HTML script. Apabila anda tekan butang tetikus kanan. Akan keluar seperti paparan "function disabled". Untuk lebih kretif tukar "function disabled" kepada "jangan coba-coba" atau "opss web ini ada virus" atau "hi ther, dari ko salin foto ini lebih baik tolong emak ko ke kedai". Ikutlah mana-mana yang engkau orang mahu.

p/s: sebenarnya pernah Aq nampak web-web tertentu menyalin isi kandungan teks di Bebelan Anak Tukang  Jahit. cuba search di Google; ebelan Anak Tukang Jahit
ul>






Google












6 ulasan:

President berkata...

sy pun baru notice application ni dlm blog kamu smlm. time mau buka new tab dkt blog link kamu guna right click option..hehe

thanks for this info!

en_me berkata...

bengang kaaans..

ف wildchild ۞ berkata...

itu sume search bot je tu. robot yang buat.. btw, masih lagi boleh Crtl C dan Ctrl V setiap entri. Dan boleh view source guna Ctrl U. hehe

Irma, nak open in new window, tekan Control dan Click. Atau Shift Control dan Click.

Yazid Husain berkata...

to president
hehehe. biasa-biasa sahaja

to en me
betul. betul

to fa
hehehe

Stylo.jb.008 berkata...

tq bro..amat berguna...

Yazid Husain berkata...

biasa-biasa sahaja

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails