2009/11/03

Revolutionist


Sejak Aq mendirikan rumah tangga, jarang sekali membeli atau memesan makan di kedai mahupun di restoren makan segera kerana Cat dah sediakan bekal untuk Aq makan tengahhari. Masa mula-mula rasa sukar kerana ramai colleague makan di luar akan tetapi Aq menyertai mereka. Hari makin hari segala berubah sejak berlaku masalah ekonomi apabila gaji lambat dapat disebabkan dasar office disini sekejap GLC sekejap Gomen membuatkan kami semua huru-hara. Akan tetapi Aq tidak berapa kisah sangat disebabkan sememangnya Aq sudah agak perkara ini berlaku. Sejak itu colleague Aq mula membawa bekal masing-masing. Jika Cat penat hendak menyediakan makanan tengahhari memang sukar untuk makan tengahhari diluar kerana colleague mula membawa bekal masing-masing.

Sampai ada pangkat pengurus pun bawa bekal. Akan tetapi kalau di masuk pantry kitaorang cepat-cepat keluar malas hendak dengar di mengarut. Mencecir benda-benda menjijikkan ketika makan. Makan cepat-cepat, cuci bekas cepat-cepat dan terus meninggalkan pantry. Revolusi membawa bekal ini sememangnya berkesan kerana kesannya membawa penjimatan. Bayangkan dari RM 50 untuk lima hari boleh berjimat sehingga 40%-80% belanja harian hanya untuk makan tenggahari.

p/s: Am I Revolutionist or Trendsetter

3 ulasan:

shandye. berkata...

ok pe bawak bekal. time2 ekonomi tak stabil ni la kita harus berjimat-cermat. lagipun... makanan yg beli kat warung tu tak semestinya 100% bersih. hahaha....

cube fikir, klu kita kerap2 bawak bekal, untung2 duit yg kita save tu boleh beli ipod classic. kan? hehehehe...

myself berkata...

masakan orang rumah kita, lagi 2kali ganda best dari masakan kat kedai...tak gitu, bagus buat bajet planning, untuk kesenangan baby...semooga yazid sekeluarga berbahagia dan selamat selalu

Yazid Husain berkata...

to shandye
setuju sebulan sekali sahaja makan kat luar. itu pun fastfood. hehehe.

betul juga boleh saving untuk masa akan datang

to myself
terima kasih. he he he. :D

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails