2007/11/17

A Frozen Second

"Once upon a time, I wanted to know what love was. Love is there if you want it to be. You just have to see that it's wrapped in beauty and hidden away in between the seconds of your life. If you don't stop for a minute, you might miss it."
Ben Willis
Pagi tadi sempat Aq menonton sebuah filem bertajuk Cashback apabila Aq terjaga awal waktu dalam pukul 4 pagi. Mengisahkan seorang pelajar jurusan lukisan, Ben yang baru putus hubungan dengan kekasihnya, Suzy. Akibat terlalu memikirkan kehidupannya menyebabkan dia menghidap penyakit isomania. Di sebabkan peyakit isomania, Ben berkerja di sebuah supermarket untuk menghilang rasa bosan, apabila Ben mula berkerja disana Ben mula mengenali pelbagai ragam manusia melalui pemerhatian dia selama 8 jam berkerja.
Screen shot Cashback menunjuk beberapa wanita menjadi subjek kepada lukisan Ben. Kerana kebosanan, Ben mula merasa dia mampu membehentikan masa, ketika ini dia menghargai kesemua kecantikan wanita dengan mengabadikan di dalam hasil lukisannya. Di masa juga Ben mula jatuh cinta kepada colleaguenya, Sharon. Ben daripada kecil lagi sudah obses terhadap kecantikan wanita apabila daripada usia kecil dia sudah didedah dengan kecantikan wanita.
Screen shot menunjuk Sharon menjadi subjek favourite Ben. Sharon mula meminati Ben, lalu mengajak Ben sebagai date di birthday party Boss mereka. Di masa yang sama Suzy turut ada di dalam senarai jemputan birthday party Boss mereka dan masih menaruh cinta Ben. Kerana salah faham yang kecil Sharon meningalkan Ben keseorangan di birthday party Boss mereka. Ben menghentikan masa ingin menerangkan kejadian sebenar, apa yang Sharon lihat adalah 2 saat yang salah di mana saat ketika Suzy menciumi Ben dan tidak melihat kejadian sebelum, perkara ini membuat Ben rasa meyesal. Dan Ben berkata "You can frezee the time but you can rewind it". Lebih kurang bunyi macam itulah Aq dah beberap ingat.
Hendak tahu kesudahnya... Kalau malas hendak layan filem Cashback, sila perhatikan screen shot ini sahaja untuk mencari jawapannya. Bagi Aq cerita amat sesuai kepada pasangan sedang hangat bercinta, ketika, sedang atau baru sahaja break-up, sedang rebound dan obses terhadap kecantikan wanita.

p/s: "tinggi harapanku buatmu, tak ku sangka ia hanya setengah jalan, jika memang memori kita di simpan dalam cakera, kan ku mainkan sampai bila-bila" - Hujan

22 ulasan:

abeming berkata...

"cerita amat sesuai kepada pasangan sedang hangat bercinta, ketika, sedang atau baru sahaja break-up, sedang rebound dan obses terhadap kecantikan wanita"

aku termasuk dalam golongan yang obses...maka aku akan menonton dgn segera kerana dah lama download...just xsempat tgk...1 2 3...aku tonton...=)

Yazid berkata...

sila tengok, movie wajib tonton kepada sesiapa yang obses terhadap lecantikan wanita.

:+:CikPayung:+: berkata...

good selection =) i watched it a month and a half ago.. sebenarnya..cashback ni ialah independent short film yang menang anugerah. total minit dia ialah 17mins. kemudian nak dijadikan movie pulak, dorang panggil semula semua pelakon pelakon tu and mula lakonkan filem yang panjangnya lebih sejam tu. yang menariknya ttg filem ni ialah, all 17minutes scenes dalam original independent short film tu telah diguna semula dalam movie ni. so kinda cool huh? =) i always love to experiment with films.. usually i go for films yg menang anugerah pelik pelik..it worths more than a watch =) kudos..good selection..

abeming berkata...

erk...baru je habis menonton...filem ini memberi tekanan emotional melalui nasihat2 cinta nya....adoi

abeming berkata...

erk...lupa ckp...tekanan emotional terhadap aku...heheh

Yazid berkata...

to cik payung
yup, aq baru tgk short film dia kat google video. memang sama. besh!!!

to abeming
kata golongan obses kenapa tiba-tiba tukar golongan rebound ini

abeming berkata...

haha...sbb obses tersebut hanya pada awl cerita...tetiba part2 akhir kuar nasihat2 cinta...heheh

Yazid berkata...

ha ha ha. akhirnya abeming terperangkap... Mengalir air mata tak?

فيصل berkata...

abeming emosional.. black out tadi yazid..uuu

abeming berkata...

hahaha...mengalir air mata jiwa...kekeke

Yazid berkata...

to fa ya sod lam
jangan risau. tu sekejap sahaja.

to abeming
akhirnya jumpa juga orang yang emosi tengok cerita

abeming berkata...

ko pernah tgk cite 'CLICK'?Adam Sandler berlakon tu...haa yg tu bkn takat air mata jiwa...nangeh2 real py...hahahaha

Yazid berkata...

ha ha ha. "CLICK" cerita yg unsur komedi pun ko boleh ngangis hebat giler

abeming berkata...

ha'ah cite komedi yg sgt sedih...start part dia nyesal yg dia kurang ajar ngan bapak dia saat2 akhir nyawa bapak dia...sehinggalah ke saat akhir hayat dia...seeedddiiihhhh...isk isk isk...dah 4 kali tgk...tetap nangeh2...hahahaha

Yazid berkata...

beremosi, kalu pengarah click tau confirm dia kasi free tgok filem dia. kira ko antara orang yang tak rugi pergi tgok wayang.

f a wildchild berkata...

giler ah. emosi sungguh korang ni..

aiyrie berkata...

ada tak citer yang khusus untuk mereka yang obses terhadap isteri orang??
hahaha...
ko tau kan maksud aku??

huh!!!

aku masih tidak dapat melupainya...
lalu, kubawa diri ini berkelana
biar jasadku terletak di tanah yang gersang
aku rela
asalkan dia bahagia...

Yazid berkata...

to fa
besh cite sila layan

to aiyrie
kalu ada aq btau ko. ok.

فيصل berkata...

ayrie ko kena pergi google group utk tgk cerita obses bini@awek@kawan@adik@dll.. selalunya movie diorang singkat.. tgk la keadaan sosial time tu camne.. kalo teruk die letak banyak.. kalo keadaan sosial tak teruk..susah nak jumpa..

Yazid berkata...

ha ha ha. promote 3gp

aiyrie berkata...

baik En. Fa Ya Sod Lam...
saya akan cuba.
huhuhu...

Yazid berkata...

ha ha ha. aiyrie better cari. ha ha ha

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails