Ramadhan 3

Semalam Aq pertama kali memasak dan menyajikan bubur lambuk. He he he. Itu pun Aq ikut resepi daripada Cat.
Bahan-Bahan;
Ayam dipotong halus-halus
Udang saiz kecil
Bahan A
* 2 kuntum cengkih
* 2 biji buah pelaga
* 1 kuntum bunga lawang
* 1 batang kayu manis.
* 1 bawang putih dihiris halus
* 1/2 bawang besar dihiris halus
Bahan B
* halia sebesar ibu jari
* 1 1/2 bawang besar
* 1 bawang putih
* segegam udang kering
Bahan C
* lada sula
* 1 1/2 beras
* garam
Bahan Hiasan
* daun sup potong halus-halus
* kacang goreng
Cara-cara penyediaan
Pertama, tumbuk bahan-bahan B. Panaskan minyak, dan kemudian tumis bahan-bahan A sehingga menghasilakan aroma kemudian tumiskan bahan-bahan B
Kedua, masukkan ayam dan udang yang telah dipotong halus sehingga daging ayam menjadi putih.
Ketiga, masukkan airkan sebanyak 3 hingga 4 cawan. Buka api sehingga tahap maksimum. Apabila air mula mendidih masukkan bahna-bahan C.
Sementara itu bolehlah sediakan bahan hiasan. Semalam Aq goreng kacang sehingga hangus. Dan Cat gelarkan kacang itu, Kofi Annan. He he he.
Masa penyedian hampir 2 jam sebab Aq pergi beli udang dan duan sup. Terkial-kial sediakan semua bahan-bahan di atas. Kekok katakan. Ha ha ha. Akhirnya kami buka dengan Susu Dutchlady perisa Coklat. Barulah makan bubur lambok yang Aq masak. Thanks Cat.
p/s: best jug dapat sedikan bubur lambuk. ha ha ha
4 ulasan:
rajinnyer abang ajit wat bubur tewww..
second!
mcm best ja bubur lambuk tu..hehe
sedapppnya..nak try la resepi ni next time..huhuh
to en me
he he he he.
to president
memang best tapi tidak sehebat bubur lambuk kg baru
to siti fairuz
trylah. memang best
Catat Ulasan